Pentru borş:
carne – 400g;
sfeclă rădăcină – 250 g;
o lingură oţet;
sos de roşii – ½ pahar;
zahăr – o lingură;
o ceapă;
un morcov;
un pătrunjel;
unt – 15-20 g;
4-5 cartofi;
1/ sau 1/3 căpăţână de varză;
o lingură de făină;
grăsime – 20g;
un căţel de usturoi;
piper negru nemăcinat; frunze de dafin; sare.
Pentru piroşti:
făină – 400g;
zahăr – 1 lingură ;
drojdie – 12 g ;
ulei – 2 l inguriţe ;
3 căţei de usturoi;
sare.
Se pune carnea la fiert. Se taie sfecla felii subţiri (precum cartofii pai) şi se pune într-o cratiţă cu sare, oţet, sos de roşii, zahăr şi se lasă să se facă pe jumătate. Se taie mărunt ceapa, pătrunjelul şi morcovul şi se prăjesc în unt până se înmoaie. Se pun cartofii la fiert în zeama în care a fiert carnea şi se lasă până sunt pe jumătate fierţi, după care se adaugă varza. Când începe să fiarbă, se adaugă legumele, soteul de sfeclă în care s-a adăugat făina şi s-a stins cu apă, dafin, piper. Când e gata, se îngroaşă cu usturoi pisat în grăsime. În farfurii se serveşte cu lapte acru (smântână), verdeaţă tocată şi piroşti.
Piroştile : Dintr-un aluat făcut din făină, zahăr, drojdie diluată în apă caldă şi ulei se fac găluşti nu prea mari şi se pun la fiert. Din usturoi pisat, sare ulei şi apă clocotită se face un sos care se toarnă peste găluşte.
0 comentarii: