1kg grăsime (osânză sau unt) ; 3 gălbenuşuri ; 200g sodă caustică ; ½ zeamă de la o lămâie mare ; 2 l ceai de muşeţel sau de levănţică (strecurat) ; 2 linguri parfum ; 2 linguri de sare.
Se amestecă grăsimea, soda şi zeama de lămâie. Apoi se adaugă ceaiul în care au fost puse gălbenuşurile (ceaiul fiert 10 minute şi răcit). Se fierbe 1 oră la foc potrivit, se pune sarea şi parfumul, se încearcă cu băţul cu care amestecă încontinuu. Dacă vrea să « fugă » îl dăm jos până se domoleşte şi-l punem din nou până rămâne pe băţ o substanţă sticloasă – să nu fie granulat. Dacă este granulat adăugăm 100ml de apă rece, îl mai fierbem puţin şi-l punem într-o cutie de plastic sau lighean ori o cutie de lemn de fructe. Dedesubt punem o pânză rară, udată – leşia se scurge printre crăpături. A doua zi se taie forme rotunde sau pătrate. Ies 25-30 de bucăţi a câte 150g.
Ten sensibil şi păr subţire, mătreaţă, baie.
0 comentarii: