Stări gripale, laringite, faringite, afecţiuni ale căilor respiratorii
Adunaţi muguri de brad sau de molid primăvara, când au o lungime de numai 3-5 cm, spălaţi-i bine în apă rece şi cântăriţi-i. Peste 1 kg muguri puneţi 3,5 l apă, acoperiţi cu un capac şi fierbeţi la foc potrivit, urmărind ca din momentul începerii clocotului să treacă 10-15 minute. După fierbere, strcuraţi lichidul prin sită şi lăsaţi-l să se decanteze. Apoi strecuraţi din nou acelaşi lichid care s-a decantat a doua oară, prin tifon pus în două. Repetaţi operaţia şi măsuraţi lichidul rezultat (decoctul). La 1 l lichid puneţi 1 kg miere (de tei sau fâneaţă) şi 10 g extract moale de propolis. Omogenizaţi foarte bine, ţinând vasul pe plia caldă, cu foc foarte mic, pentru ca siropul să se încălzească dar fără să clocotească. Se pune în sticle mici, închise etanş. Se păstrează în cămară, la loc aerisit.
Tratament: se iau zilnic 3 linguriţe (copii) sau 3 linguri (adulţi) înainte de mese.
____________________________________________________________________________________
Influenza, laryngitis, pharyngitis, respiratory diseases
Gather fir or spruce fir buds in the spring, when only 3-5 cm length and a light vivid green color; wash it well in cold water and weigh it. Pour 3,5 l water over 1 kg of buds, cover with a lid and boil it slowly for 10-15 minutes from the moment water began to boil. After that, filter the liquid trough the sieve, and let it clarify. Filter again the decanted liquid trough two layers of gauze. Repeat the operation and measure the resulted liquid (the decoction). Add 1 kg honey (lime or hay field honey) to 1 l liquid and 10 g propolis tincture. Homogenize very well on the warm stove, keeping the syrup warm but without boiling. Keep it in small bottles, tightly closed. Keep it in a dark cool aerated place.
Treatment: 3 teaspoons (children) or 3 spoons (adults) before meals, daily.
0 comentarii: