Această reţetă este dintr-un caiet foarte vechi, de la jumătatea secolului trecut ; aş zice anii ’20, poate chiar mai devreme. Îmi pare rău că nu am păstrat ortografia şi exprimarea iniţială. Erau delicioase.

Se fierb ouăle răscoapte (cleioase). Se curăţă de coajă. Oul formează corpul răţuştei. Din cartofii fierţi se taie rotund capul, care se fixează cu o scobitoare de capătul lat al fiecărui ou. Se curăţă un morcov, se taie feliuţe subţiri din care se fasonează labele şi pliscul raţelor. Câte 2 boabe de piper aşezate la loc potrivit pe cartofi vor forma ochii. Se toarnă aspic pe farfuria de servit. Se dă la rece. După ce s-a întărit, se aşează deasupra ouăle, în ordinea dorită, iar de o parte şi de alta a fiecărui ou se pun labele făcute din felii de morcov. Împrejurul aspicului se aşează salată verde, tăiată ca tăiţeii.
Aspicul : se pregăteşte o supă obişnuită din oase, cu zarzavat şi sare. Se pune la foc mic, ca să iasă limpede. Se strecoară, se lasă să se răcească şi se îndepărtează grăsimea sleită de deasupra. La 4 pahare de supă (aprox. 1l), se adaugă 14 foi de gelatină, 10 boabe de piper, 2 foi de dafin, 2 cuişoare şi ¼ de ceaşcă de oţet. Se pun toate într-o oală potrivită ca mărine, adăugând 2 albuşuri şi cojile de la ouăle sparte şi zdrobite în mână. Se ia oala de pe foc şi se bate conţinutul cu telul până începe să fierbă. Se lasă să dea un singur clocot şi se dă deoparte. Se udă bine un şervet curat, se stoarce şi se aşează deasupra unui vas în care se strecoară aspicul.
 



This entry was posted on 11:42:00 p.m. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comentarii: