În 10 litri de apă se pun la fermentat 500-600 g pulpă de măceşe, 2,8 kg zahăr, 2 lămâi rase (cine doreşte un gust mai amar poate adăuga şi coaja), 30-40 g de drojdie. Se ţine la temperature camerei 4-6 săptămâni, într-un borcan închis neetanş, cu un celofan sau tifon, astfel încât să se poată degaja bioxidul de carbon rezultat din fermentaţie. În primele 2 săptămâni se amestecă la fiecare 2 zile, altfel se produce oţeţirea. La încheierea fermentaţiei se lasă să se limpezească, apoi se trage cu furtunul la sticle. Maximum 2 păhărele pe zi pot constitui o doză în care acest cidru poate fi considerat medicinal, depăşirea având, desigur efecte inverse, ţinând seama că este totuşi o băutură hidroalcoolică.
______________________________________________________________________________________
You put 500-600grams of rose hips pulp to ferment in 10 l of water, 2,8 kg sugar, 2 peeled lemons (one who likes a bitter taste can add the peels too), 30-40 grams of yeast. You keep it at the rooms temperature for 4-6 weeks, in an untight closed jar, with cellophane or gauze , so it can escape the carbon dioxid resulted in the fermentation. In the first two weeks you stir it every two days, otherwise it would turn sour. At the fermentation end let it clarify and use a hose to transfer in bottles (suck a little liquid trough the hose and immediately put the hose end in a bottle; the liquid will flow). Maximum 2 glasses every day is the medicinal dose; outrunning it may have reversed effects. After all, it is an hydroalchoolic beverage.
0 comentarii: